Παραδοσιακή Κουζίνα






Ποιός θα μπορούσε να αντισταθεί σε μυρωδιά από ξυλόφουρνο ;

ΨΩΜΙ ΖΥΜΩΤΟ

ΥΛΙΚΑ
3 κιλά αλεύρι
Ζεστό νερό
Αλάτι 1 φλυτζανάκι
Προζύμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Κοσκινάμε το αλεύρι μέσα στη σκάφη ή σε μιά λεκάνη.
-Απ΄το βράδυ της προηγούμενης ημέρας αναπιάνουμε το προζύμι , δηλαδή το ζυμώνουμε με ζεστό νερό και λίγο αλεύρι και το αφήνουμε να φουσκώσει.
-Μέσα στη σκάφη με το κοσκινισμένο αλεύρι ρίχνουμε το καινούργιο προζύμι, ζεστό νερό , το αλάτι και το λιώνουμε με τα δάκτυλα . Σιγά – σιγά ζυμώνουμε συμπληρώνοντας όσο ζεστό νερό χρειάζεται . Μόλις γίνει το ζυμάρι , το βάζουμε σε λαδωμένα ταψιά μέχρι τη μέση , γιατί φουσκώνει.
-Το αφήνουμε να φουσκώσει , δύο ώρες το καλοκαίρι ( ενώ το χειμώνα περισσότερο ) αφού το έχουμε σκεπάσει με τραπεζομάντηλο και κουβέρτα για να ζεσταθεί.
-Το βάζουμε στο φούρνο για ψήσιμο μία – μιάμιση ώρα.

-Έτοιμο !!!

tihioRace

ΜΟΝΗ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ


Στο Τείχιο Δωρίδος βρίσκεται η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου,"Παναγία Βαρνάκοβα". Είναι το πέμπτο αρχαιότερο μοναστήρι της πατρίδας μας .....

ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ


Γεννήθηκε στο Τείχιο της Δωρίδας. Πρώτοι ήχοι ο άνεμος, τα νερά που τρέχουν, η βροχή που χτυπάει στις πλάκες, τα αηδόνια, η σιωπή του χιονιού, οι φλογέρες και το κλαρίνο στα πανηγύρια....