Πίτες


ΠΙΤΑ ΜΠΑΜΠΑΝΑΤΣΑ

Χόρτα: σπανάκι , πράσα , σέσκουλα , λάπατα , κρεμύδια , μάραθο , μαϊντανό.

Κουρκούτι :μπομποτάλευρο , ( καλαμποκίσιο αλεύρι ) ή σταρένιο , νερό , αλάτι

Κόβουμε τα χόρτα ψιλά – ψιλά και τα τρίβουμε με τα χέρια . Ρίχνουμε αλάτι και λάδι κι αν η πίτα δεν είναι νηστίσιμη βάζουμε και τυρί , που τρίβουμε με το χέρι.

Σε μιά γαβάθα , ανακατεύουμε το αλεύρι με νερό κι αλάτι για να γίνει ένα κουρκούτι μαλακό.

Ρίχνουμε το μισό κουρκούτι σε λαδωμένο ταψί. Από πάνω ρίχνουμε τα χόρτα τα τριμένα και μετά το άλλο μισό κουρκούτι για να τη σκεπάσουμε.

Ρίχνουμε λίγο λάδι και τη ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει.


ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ

Με τριμμένο κολοκύθι λέγεται ΣΑΡΚΑΤΟΠΙΤΑ

Ο τραχανάς δεν έλειπε από κανένα σπίτι στο χωριό , λένε οι παληότεροι.

Ζεσταίνουμε δύο κιλά νερό σε μία κατσαρόλα

Ρίχνουμε ένα κιλό τραχανά μέσα στο νερό και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνει ούτε μαλακό ούτε σκληρό , το μίγμα.

Ρίχνουμε μέσα 3 – 4 αυγά , τυρί τριμμένο με το χέρι , λίγο γάλα και τριμμένο κολοκύθι ( σαρκατόπιτα ) που έχουμε βγάλει μ΄ ένα κουτάλι της σούπας , από μιά πράσινη κολοκύθα ξύνοντας το εσωτερικό της.

Αλείφουμε το ταψί με λάδι και βάζουμε μία στρώση χυλιπίτες γιά να μην κολάει ο τραχανάς στο ταψί.

Έπειτα ρίχνουμε το μίγμα σιγά – σιγά με απλοχεριές για να μην σπρώχνει τις χυλιπίτες.

Το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.

tihioRace

ΜΟΝΗ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ


Στο Τείχιο Δωρίδος βρίσκεται η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου,"Παναγία Βαρνάκοβα". Είναι το πέμπτο αρχαιότερο μοναστήρι της πατρίδας μας .....

ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ


Γεννήθηκε στο Τείχιο της Δωρίδας. Πρώτοι ήχοι ο άνεμος, τα νερά που τρέχουν, η βροχή που χτυπάει στις πλάκες, τα αηδόνια, η σιωπή του χιονιού, οι φλογέρες και το κλαρίνο στα πανηγύρια....