Διαδρομές και μονοπάτια

  

1.

Στη σελίδα αυτή  παρουσιάζουμε όμορφες περιηγήσεις στη φύση, που μας δίνει τη δυνατότητα το χωριό μας να απολαύσουμε . Σημεία αναφοράς διαδρομής

1.Τοποθεσία                   

2.Klm Απόσταση

3.Χρόνος Διαδρομής

4.Περιγραφή Διαδρομής

5.Εξοπλισμός

6.Βέλτιστη ώρα επιλογής για διέλευση Η διαδρομή στο μονοπάτι έχει πλέον σηματοδοτηθεί με μέριμνα του tihio.gr .
Οι πεζοπόροι μπορούν να ακολουθούν με ασφάλεια και ευκολία τη σωστή πορεία από την βρύση του Άμπλα μέχρι τη Ρέρεση.

ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΙΧΙΟ ΣΤΗ ΡΕΡΕΣΗ

     Οι καλύτερες μέρες, είναι απ’ την άνοιξη ως το φθινόπωρο, για να βγεις στον Άμπλα ένα πρωί και να πάρεις το μονοπάτι για τη Ρέρεση.
Μιάμισυ ώρα δρόμος, σχεδόν πάντοτε κατηφορικός, με λίγες διακοπές από απαλές  ραχούλες.
Βορειοδυτική πορεία, έχοντας στα δεξιά σου πάντοτε το ποτάμι,το Μόρνο, που γωνιάζει τέλεια με το τέρμα του προορισμού σου. Από τον Αμπλα στη Μπακ, στ` Ασπρολίθια, στο Βουρλιά  και στην Κοτσανόραχη για την πρώτη βαθιά ανάσα. Να σταθείς για λίγο στη ραχούλα, να χαζέψεις τις σάρες και τους γκρεμούς, ν` αγναντέψεις τα Παλιόμαντρα, τον Καταγιάννη, τις Λογκές και τ` απέναντι βουνά, πολλές φορές το χειμώνα, ακούγεται καλά ως εκεί η βουή του ποταμού.

     Συνεχίζοντας κατηφορικά, μ`ολόγυρα  τις πλαγιές ντυμένες (ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι) από πλούσια βλάστηση, προπάντων χαμηλή, ρείκια, κουμαριές, θυμάρι, μέντα κι ένα σωρό ακόμα είδη, που κάνουν ευωδιαστό το φυσικό αέρα. Κατάφυτη φύση,  πυκνή, για να λουφάζουν καλά, τα αγρίμια. Για αυτό μη ξαφνιαστείς σαν πεταχτεί μπροστά σου μια αλεπού, ένας λαγός ή κάποιο άλλο ζωντανό του Θεού. Απ’ την Άνοιξη και μετά να’ χεις το νού σου και  για κανένα φίδι.
    Πιο κάτω οι Γούβες ,όπου θα βρείς πηγή, νερό να πιείς και δυό λιθάρια, τόνα πάνω στ` άλλο, για να ξεκουραστείς. Αριστερά, σωροί από παλιολίθαρα κι αλώνια, σημάδια πατρογονικών εστιών  και χέρσες λάκες, μ` αγριόχορτα για τα λίγα κοπάδια από γίδια και πρόβατα που έχουν απομέινει.
Το φιδίσιο μονοπάτι συνεχίζεται, μπαίνει στριμωχτά προς το Φονιά, γίνεται πραγματικά δύσβατο, που όχι μόνο ζώο φορτωμένο δεν μπορεί να διαβεί, μα κι ο άνθρωπος  συχνά πρέπει να σκύψει ή να συρθεί για να βγει από κάτω, στο ξέφωτο. Εμπειρία μοναδική πριν τον τελευταίο μεγάλο κατήφορο, για το Χάνι της Ρέρεσης, όπου σε περιμένει το φιλόξενο στέκι της Νίτσας, με τις πολλές νοστιμιές.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
     Η επιστροφή μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο, γιατί πάει πολύ «το ποδαράτο».Να μπεις αριστερά στην Αγριελιά, στο δασικό δρόμο.Μιά τα βαθύσκιωτα μέρη και μια τα ξέφωτα, φτάνεις γρήγορα στην πέτρινη βρύση, στα Καλάνια.Κι απο κει στον Αη-Μάρκο για ένα κερί , (μοναδικό ξωκκλήσι σ` όλη τη διαδρομή )  και να μπροστά σου ολόκληρο το Τείχιο, κόκκινη γραμμή στ` απέραντο πράσινο.

ΕΦΟΔΙΑ
     Καλό θα είναι να εφοδιαστούν όσοι το επιχειρήσουν με ελαφρύ αλλά αξιόπιστο εξοπλισμό ( τις περιόδους Άνοιξης και Καλοκαιριού ) , να έχουν ένα παγουράκι νερό ( γιατί όχι και κανένα λουκούμι ή ψωμοτύρι και ντομάτα )  ένα πρόχειρο φαρμακείο , καπέλλο , πετσέτα για τον ιδρώτα και καλά παπούτσια για το περπάτημα.
Οπωσδήποτε φωτογραφική μηχανή ή μία βιντεοκάμερα.

ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΑ
Η διαδρομή από Τείχιο-Ρέρεση μέσα από το δασικό δρόμο  (Αη Μάρκος, Καλάνια, Αγριελιά) για όσους αντέχουν τουλάχιστον την επιστροφή ,μπορεί να γίνει και με ποδήλατα βουνού.

     Αυτό το μονοπάτι που περιγράφουμε, είναι ένα από τα δεκάδες που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης στο χωριό μας. Ίσως ,να πρέπει κάποια στιγμή να σηματοδοτηθούν σιγά σιγά περισσότερα  αν όχι όλα  , για να μπορεί να  επιχειρεί  πεζοπορίες ο οποιοσδήποτε  .
Σήμερα καλό θα είναι όποιος  προσπαθήσει  στα υπόλοιπα  μη σηματοδοτημένα να έχει μαζί του έναν γνώστη της περιοχής που να έχει ξανακάνει τις  διαδρομές.

tihioRace

ΜΟΝΗ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ


Στο Τείχιο Δωρίδος βρίσκεται η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου,"Παναγία Βαρνάκοβα". Είναι το πέμπτο αρχαιότερο μοναστήρι της πατρίδας μας .....

ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ


Γεννήθηκε στο Τείχιο της Δωρίδας. Πρώτοι ήχοι ο άνεμος, τα νερά που τρέχουν, η βροχή που χτυπάει στις πλάκες, τα αηδόνια, η σιωπή του χιονιού, οι φλογέρες και το κλαρίνο στα πανηγύρια....